Ensemble

L’ENSEMBLE DE DOLÇAINA I PERCUSSIÓ DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA naix amb la finalitat d’originar la formació d’una agrupació estable, representativa i innovadora en l’àmbit de la música tradicional valenciana constituint a més la seua màxima expressió artística. Després del procés de selecció corresponent, aquesta formació està integrada per intèrprets de l’àmbit de la música tradicional de sòlida formació i reconegut prestigi.

L’ENSEMBLE DE DOLÇAINA I PERCUSSIÓ DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA es va presentar davant la societat valenciana a l’Ateneo Mercantil de València al III Concert de Música Festera que va organitzar la Federació Valenciana de Moros i Cristians amb motiu de la presentació dels capitans i la madrina de les Festes de Moros i Cristians al Cap i Casal de l’any 2014. L’ENSEMBLE DE DOLÇAINA I PERCUSSIÓ DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA va comptar, per a aquest concert, amb la col·laboració com a directors convidats d’Antoni de la Asunción Andrés, Francisco Valor Llorens, així com la del mestre José Rafael Pascual Vilaplana que va dirigir l’obra que el va tancar.

l'Ensemble al CIBM

Aquesta segona temporada l’ENSEMBLE DE DOLÇAINA I PERCUSSIÓ DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA ha participat al Concert Solidari de Nadal del barri de Tres Forques de València, així com al XI Festival de Colles de Cocentaina. El passat mes de juliol va actuar com a grup convidat dins de la programació del Certamen Internacional de Bandas de Música “Ciudad de Valencia”.

Director: Fernando Cantó Salinas.

Estudia dolçaina amb el mestre Xavier Richart en l’Escola Municipal de Dolçaina de València i complementa la seua formació amb els mestres Alejandro Blay i Francisco Blasco. És Titulat Superior de Música en l’especialitat d’Instruments de la Música Tradicional i Popular (dolçaina) per l’Escola Superior de Música de Catalunya. Ha realitzat cursos de direcció de colles amb J. R. Pascual Vilaplana i direcció coral amb Josep Ramón Gil –Tárrega i Josep Robert Sellés. Ha sigut cap d’estudis i mestre de dolçaina, tabal, música de cambra, conjunt i cor en el Centre Professional de Música “Mestre Molins” de Quart de Poblet. També ha estat professor de dolçaina i conjunt en el Centre Professional de Música de l’Alcúdia. Ha dirigit, entre altres, els grups de dolçaina i percussió: “El Regall” d’Ontinyent i “Ruzafa-fa” de València. En l’actualitat és mestre de dolçaina en el Conservatori Professional de Música “Joaquín Rodrigo” de Sagunt, així mateix és el cap d’estudis de l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València i mestre de dolçaina, tarota, conjunt i cor. Com a intèrpret forma part del trio “Dolçabalocchi” i del grup de cambra “La Tilera” del que és així mateix director. Ha col·laborat com a solista, entre altres, amb: la Unió Musical de Llíria, la Banda Simfònica de la Força de Maniobra, Banda Simfònica d’Alaquàs, el grup Obrint Pas, la companyia de teatre El Ball de Sant Vito i així com amb el gaiter Carlos Núñez. L’any 2001 guanya el Primer Premi en el III Concurs de Composició per a dolçaina i percussió Ciutat d’Algemesí. És autor de la banda sonora del curtmetratge “Diarios del último día” finalista en la XXXI edició de la Mostra de València. Ha participat, entre altres, en els enregistraments, entre altres, dels discs: “Nadal III”, “De la festa la vespra” i “Dolçabalocchi”.

Sotsdirector: Pau de Luis Alba.

És titulat en Piano, Solfeig i Composició pel Conservatori Superior de Música de València. És titulat en Direcció pel Real Conservatori Superior de Música de Madrid. S’especialitza en repertori barroc en el Real Conservatori de l’Haia (Holanda) amb el professor Jos van Veldhoven, director de l’Orquestra i Cor de la “Netherlands Bach Society”. En l’actualitat és director titular del Cor Universitari “Sant Yago” de València. Amb aquest i altres cors ha dirigit concerts en països com Holanda, Argentina, Alemanya, Àustria, Macedònia i Xina. En el plànol de la composició ha obtingut diferents premis, i les seues obres són estrenades i interpretades per diferents formacions, especialment corals. A més, és professor d’Educació Auditiva en el Conservatori Superior de Música de València.

Coordinador: Cristóbal Rentero Cordero.

S´inicia en la dolçaina amb el mestre Alejandro Blay, posteriorment completa la seua formació a l’Escola Municipal de Dolçaina València amb el mestre Xavier Richart. Es professor a les colles “La Guirigall” d’Alcàsser,“El cascabot” d’Elx i “Sant Antoni” d’Alacant. Com a intèrpret d’instruments de corda tradicionals, ha impartit diversos seminaris i ha estat professor a l’Escola de Música Tradicional de L’Arboç del Penedés i a les edicions XII, XIV i XV del Curs de Música Tradicional i Popular – FESTCAT. Ha col·laborat en diferents produccions musicals amb: Maria del Mar Bonet, Niña Pastori, Paco Ibañez, Miquel Gil, Martirio, Carles Dénia, Pep Gimeno “Botifarra”, Dolçabalocchi, Orquestra àrab de Barcelona, Fermín Pardo, Paco Muñoz, Savina Yannatou, Aljub, Sva-Ters, Obrint Pas, l’esbart Dansaire de Mollet del Vallés, companyies Engrata Teatre i Albena Teatre, solista amb les bandes de simfòniques d’Alaquàs i Alcàsser, diferents bandes sonores i documentals per a Canal 9, TVE i TV3.

NORMATIVA
1. Els integrants de l´Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València hauran de passar necessàriament una prova pràctica de selecció. Es valorarà l’experiència i el nivell de formació.
2. L’equip tècnic serà el responsable de mantindre el nivell d´exel.lència, convocant als músics necessaris per a cada actuació i renovant la formació si cal, proposant a l´Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València la convocatòria de les proves de selecció adients.
3. L’Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València podrà comptar amb la col.laboració de músics professionals de reconegut prestigi.
4. L’Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València podrà participar en intercanvis, trobades i certàmens però sempre fora de concurs.
5. Els ingressos generats per l’Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València així com els que puguen generar altres formacions de l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València seran destinats al sosteniment d’aquesta.
6. L’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València demanarà als integrants menors de edat de qualsevol de les seues formacions la preceptiva autorització escrita dels pares/tutors per a poder participar als esdeveniments que es celebren fora de les seues instal.lacions.

Estructura de les proves de selecció:

PART 1:
1. DOLÇAINA: Interpetació individual d’una obra de lliure elecció de nivel mínim 5é del Grau Professional (http://www.estudiantladolçaina.com/pedagogia) d’una durada màxima de cinc minuts.
2. PERCUSSIÓ: Interpretació individual d’una obra de lliure elecció de nivel mínim 5é del Grau Professional (parxes o làmines) d’una durada màxima de cinc minuts.

PART 2:
1. DOLÇAINA I PERCUSSIÓ: Interpretació a primera vista d´una obra de nivell de 5é del Grau Professional dins d´una formació de cambra.

Notes:

– El documents acreditatius de l´experiència i el nivell de formació es presentaran en el moment de fer la prova pràctica de selecció.

– Els aspirants hauran de portar per al tribunal una còpia de l’obra lliure escollida.

– L’acompanyament pot ser amb karaoke. Els aspirants hauran de portar l’audio en els suports CD o memòria USB.