Estudis professionals

Estudis Professionals de Música Tradicional

Davant la mancança d’un centre de referència a la ciutat de València on es puguen estudiar els diferents instruments de la música tradicional així com rebre una formació teòrica sòlida i completa, l’ESMUTRAD va decidir posar en marxa el passat curs 2015/2016 el seu gran projecte formatiu amb titulació pròpia (no reconeguda oficialment a hores d’ara), els ESTUDIS PROFESSIONALS DE MÚSICA TRADICIONAL.

Com que actualment no hi ha cap decret autonòmic que regule aquests estudis, l’ESMUTRAD ha desenvolupat el seu propi disseny curricular per a la qual cosa ha comptat amb la inestimable col.laboració de Jordi Reig Bravo, professor de Música de Tradició Oral i Fonaments d’Etnomusicologia en el Conservatori Superior de Música de València.

D’altra banda l´ESMUTRAD ja ha començat a realitzar les gestions oportunes per tal d´obtenir l´homologació del seu pla d´estudis per part de les institucions competents a fi que els/les alumnes que completen els seus estudis puguen obtenir el reconeixement oficial adient.

Per a accedir als ESTUDIS PROFESSIONALS DE MÚSICA TRADICIONAL que ofereix l’ESMUTRAD caldrà fer prèviament una prova de nivell. Aquest curs 2016/2017 només es faran proves per a accedir al primer curs i al curs especial. A partir del curs 2017/2018 es preveu que es puga accedir, mitjançant les respectives proves de nivell, als cursos: primer, tercer i especial.

Els alumnes poden complementar el disseny curricular bàsic amb assignatures d’altres especialitats (clàssica i moderna) o d’altres cursos. Cada alumne pot dissenyar-se el seu propi itinerari, sempre que compte amb el vistiplau de l’ESMUTRAD. Així mateix es poden cursar les assignatures de manera aïllada, però també sempre que l’ESMUTRAD done el vistiplau. Els alumnes hauran d’estudiar almenys un segon instrument. Aquest haurà de ser preferiblement polifònic (guitarró, acordió, etc.) si l’instrument principal no ho és. El segon instrument pot pertànyer a una altra especialitat (guitarra, piano, guitarra elèctrica, etc.). El pla d’estudis dissenyat té un plantejament modern i obert a imatge del que cal que siga una escola de música tradicional, una escola moderna i oberta.

Una vegada superat el cinqué curs, els alumnes de l’ESMUTRAD hauran d’estar capacitats per a superar la prova d’accés al Grau Superior de Música.

El curs especial està dissenyat per a la preparació específica per a les proves d’accés al Grau Superior de Música tant dels alumnes que no hagen cursat prèviament els cinc cursos anteriors, com per a aquells alumnes que, encara que hagen superat el cinqué curs, desitgen millorar les seues capacitats i consolidar els seus coneixements.

ESPECIALITATS
– Dolçaina
– Flabiol
– Tarota
– Xirimia
– Sac de gemecs
– Percussió tradicional (inclou el tabal)
– Cant tradicional (inclou el cant valencià d’estil)
– Bandúrria
– Llaüt
– Arxillaüt
– Mandolina
– Guitarró i Guitarra tradicional
– Acordió diatònic
– Acordió cromàtic
– Viola de Roda
– Guitarra (Especialitat Música Clàssica)
– Piano (Especialitat Música Clàssica)

ASSIGNATURES TEÒRIQUES
– Solfa integrada
– Solfa exempta
– Harmonia a quatre veus
– Anàlisi estructural i històric
– Música tradicional valenciana
– Història de la música i les classes populars
– Introducció a l’etnomusicologia
– Història de la música «culta» occidental
– Composició (Especialitat Música Clàssica)
– Orquestració (Especialitat Música Clàssica)

Breu descripció de les ASSIGNATURES

ASSIGNATURES PRÀCTIQUES
– Cant tradicional col·lectiu
– Conjunt de dolçaina i percussió
– Rondalla popular
– Grup de cant d’estil i albaes de l’Horta
– Músiques ètniques d’altres latituds
– Combos amb altres especialitats
– Formació corporal
– Informàtica musical
– Danses tradicionals
– Tècniques bàsiques d’enregistrament

Breu descripció de les ASSIGNATURES